Wódka świąteczna (piernikowa) w 24 godziny

Wódka świąteczna (piernikowa) w 24 godziny

  • By @dmin
  • likiery
  • Możliwość komentowania Wódka świąteczna (piernikowa) w 24 godziny została wyłączona

Wódka świąteczna (piernikowa) w 24 godziny

Nalewki i likiery, Wszystkie przepisywodka swiateczna https://www.facebook.com/v2.10/plugins/like.php?action=like&app_id=216505678399779&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df39a42a0aab6592%26domain%3Dwww.2drink.pl%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.2drink.pl%252Fff2705457222b%26relation%3Dparent.parent&container_width=621&href=https%3A%2F%2Fwww.2drink.pl%2Fwodka-swiateczna-piernikowa-w-24-godziny%2F&layout=button_count&locale=pl_PL&sdk=joey&share=true&show_faces=true&size=large

Wódka infuzowana przyprawami korzennymi – w sam raz na świąteczny stół.

Wódka świąteczna to taka domowa wersja smakowej wódki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu – po prostu zalewamy wódką przyprawy, odstawiamy, czekamy i pijemy 🙂 Ta metoda przygotowania alkoholu nazywa się infuzowaniem – w ten sam sposób można zmienić smak nie tylko wódki, ale i tequili czy rumu. Gin też można wykorzystać, ale gin sam w sobie już ma dość specyficzny, ziołowy – a właściwie jałowcowy – posmak, więc tu trzeba ostrożniej dobierać składniki.

Infuzować wódkę można różnymi dodatkami – kilka z pewnością pokażę jeszcze na blogu. Wódka infuzowana różni się tym od nalewki, że nie jest rozcieńczona i nie zawiera dodatku cukru. To po prostu wódka smakowa – taka, jaką można kupić z kilku popularnych marek.

Wódka świąteczna – przepis

Składniki:

  • pół litra wódki czystej
  • 2 laski cynamonu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 12 goździków
  • szczypta kolendry
  • 6 ziarenek pieprzu
  • około 2-centymetrowy plaster imbiru, pokrojony na kilka mniejszych kawałków.

Przygotowanie:

Do dużego słoika wlewam wódkę, dodaję wszystkie przyprawy i zakręcam. Odstawiam na 24 godziny w zaciemnione miejsce – może być po prostu na bufecie w kuchni, byle nie bezpośrednio przy oknie. Co jakiś czas potrząsam słoikiem. Po 24 godzinach wódka ma piękny kolor i pachnie świątecznie – jest gotowa do picia! Przed podaniem przelewam ją przez sitko z drobnymi oczkami do butelki i zakręcam. Można przechowywać normalnie w szafce, nie trzeba w lodówce.

Jeśli chcesz, by na blogu było więcej przepisów na domowe wódki smakowe – kliknij w „Lubię to” albo zostaw komentarz. Dzięki!