Wino z soku brzozy (wino brzozowe)

Wino z soku brzozy (wino brzozowe)

  • By @dmin
  • likiery
  • Możliwość komentowania Wino z soku brzozy (wino brzozowe) została wyłączona

Składniki:

  • 10 l soku z brzozy
  • 2,5 kg cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego
  • 3 g pożywki
  • drożdże (Sherry lub Tokay)

Przygotowanie:
Najpierw warto zebrać pożądaną ilość soku z brzozy, w tym celu udajemy się do lasku, wybieramy zdrowe drzewo o średnicy minimum 20cm. Drzewo warto wybrać zdrowe, bez popękanej kory i guzowatych narośli. Sok z brzozy ściągać warto od ok. połowy marca (wszystko zależy od temperatury), ściąga się do pojawienia pączków liści, później sok jest już mniej smaczny a i leci go bardzo mało.

Ok 1 metr od ziemi, wiercimy otwór fi 10mm na głębokości 6-8cm lub 1/3 grubości drzewa. Wciskamy w otwór wężyk o odpowiedniej średnicy tak aby nie wypadł, drugi koniec węża wkładamy do naczynia zbiorczego. Kilka razy dziennie warto odwiedzić nawierty i zebrać sok.

Wino z soku brzozy (wino brzozowe)

Ważne: Aby nie osłabiać drzewa oraz aby nie doprowadzić do jego śmierci należy otwór po takim spuszczaniu zabić drewnianym przygotowanym kołkiem. Zdrowie brzozy: Jedno pobranie soku (ze zdrowego drzewa) nie powinno wyrządzić żadnej szkody. Ważne jest jednak aby po skończonym procesie otwór dokładnie zakorkować a nawet zakleić maścią ogrodniczą do szczepień i oczkowania (takie coś kleiste podobne do gęstego miodu). ’Rany’ drzew są bardzo podobne do ran u człowieka – skaleczona kora i otwór pozwalają łatwy na dostęp różnych bakterii, zarodników (np. huby) czy robactwa a to w słabszym drzewie może spowodować problemy – jak my skaleczymy skórę może powstać zakażenie, tak może być z drzewem…

Sam sok jest bardzo zdrowy, oczyszcza i wzmacnia organizm po zimie. Warto go pić w ilości 1,5 do 2 l dziennie.

Mając wszystkie składniki, pakujemy wszystko do balona i fermentujemy.