Udka kurczaka pieczone w boczku

Udka kurczaka pieczone w boczku

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Udka kurczaka pieczone w boczku została wyłączona

Przepis

Autorka bloga „Kulinarna chwila” podzieliła się z nami poprzez dziejesiewp.pl, przepisem na pieczone udka kurczaka. „Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad” – pisze blogerka.

Czas przygotowania:30-60 minut
Rodzaj kuchni:Kuchnia polska
Na ile osób:4
Udka kurczaka pieczone w boczku

Składniki

• 5 udek z kurczaka
• 10 plastrów boczku parzonego
• przyprawa do kurczaka staropolska
• sól, pieprz
• 1 kg pieczarek
• sos pieczarkowy (w proszku)
• olej do smażeniaPrzepis

Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka. Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180 st. C. W czasie, kiedy mięso nam się piecze, podsmażamy pokrojone pieczarki na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą. Sos pieczarkowy rozrabiamy w ½ szklance zimnej wody i wlewamy pod koniec smażenia grzybów, chwilę gotujemy. Udka po upieczeniu układamy w naczyniu i polewamy sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.plUdka kurczaka pieczone w boczku

Kategoria przepisówObiad
Rodzaj potrawySos pieczarkowy
Sposób przygotowaniaPieczenie
Główne składnikiBoczekPieczarkiUdka z kurczaka