Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) +FILM

Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) +FILM

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Sernik z rosą-kremowy, nie opada, zawsze się udaje (stary rodzinny przepis) +FILM została wyłączona


Cześć Kochani,
dziś zapraszam Was na przepyszny sernik z rosą. Jest to stary rodzinny przepis a sernik według niego wychodzi idealny. Jest niesamowicie kremowy, nie opada, zawsze wychodzi. Jest to jeden z moich ulubionych serników. Bardzo Wam go polecam.



Sernik składa się z kruchego spodu, na nim jest kremowa masa serowa a na niej pianka z białek na której po upieczeniu tworzą się złociste kropelki, stąd nazwa sernik z rosą. Gorąco zapraszam.

Zapraszam też na film z przedstawionym przygotowaniem tego sernika krok po kroku
https://www.youtube.com/embed/_GB-rBV6VjA?feature=player_embedded

SKŁADNIKI

*proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm

***Szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO

-1,5 szkl mąki pszennej tortowej+do podsypania
-łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier waniliowy 8g
-0,5 szkl cukru pudru
-150g miękkiego  masła
-3 żółtka (białka odkładamy do piany)

MASA SEROWA

-1200g sera białego półtłustego
-125ml oleju
-3/4 szkl mleka
-1 budyń śmietankowy bez cukru
-cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru
-2 jajka
-2 żółtka (białka do piany)

PIANA

-0,5 szkl cukru
-5 białek


Do miski dajemy składniki na ciasto, białka odkładamy do piany. Zagniatamy ciasto, wykładamy nim dno blaszki, blaszkę można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.


Następnie przygotowujemy masę serową.


Do miski dajemy 2 całe jajka i 2 żółtka (białka odkładamy do piany).

Dodajemy do nich 3/4 szkl cukru i cukier waniliowy i ucieramy na jasną masę. 
Następnie do tej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko miksujemy.



 Następnie dodajemy olej, mleko, 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g i wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy serowej.


Taką masę wykładamy na ciasto.


Wyrównujemy i pieczemy około 40-45 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Około 5 minut przed upłynięciem 45 minut ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo pół szklanki cukru. Miksujemy do jego rozpuszczenia.


Po upłynięciu 45 minut pieczenia wyciągamy sernik z piekarnika (jego brzegi powinny być ładnie zezłocone)
i wykładamy na gorący sernik pianę, wyrównujemy, możemy zrobić wzorek widelcem





 i jeszcze zapiekamy około 10-15 minut w temp 170 stopni. Piana ma się tylko ściąć, nie przypiekamy  jej mocno, ma być jasna.


sernik wyciągamy z piekarnika i studzimy.
W czasie studzenia na pianie pojawią się złote kropelki.


Ostudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Gdy się dobrze schłodzi można kroić.



Polecam gorąco, ten sernik jest na prawdę wspaniały i łatwy do zrobienia. Jest sprawdzony wielokrotnie, ponieważ jest to rodzinny przepis.

Jeszcze raz polecam i życzę udanych wypieków.