Sernik na Zimno z Galaretką

Sernik na Zimno z Galaretką

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Sernik na Zimno z Galaretką została wyłączona

12/02/2021 Desery, Wypieki

Aromatyczny i mega smaczny sernik na zimno to jeden z najłatwiejszych deserów, jakie znam. Sernik jest bardzo delikatny i lekki, wręcz rozpływa się w ustach.

Sernik na zimno możecie przygotować w różnej wersji kolorystycznej i smakowej. Wszystko zależy od galaretki i owoców, jakie wybierzecie. Latem zazwyczaj sięgam po truskawki i galaretkę truskawkową.

Tym razem pokusiłam się o dodatek bananowy z pięknie prezentująca się żółtą galaretką cytrynową. Możecie także przygotować ten serniczek w wersji malinowej.

Sernik na zimno to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto, jedynym jego minusem jest czas potrzebny na stężenie galaretki. Warto poczekać, ponieważ smakuje naprawdę rewelacyjnie. Zapraszam Was do zapoznania się z poniższym przepisem.

PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO

Składniki

BISZKOPT

  • 2 duże jajka 
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

MASA

  • 1 kg twarogu z wiaderka na sernik 
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1/2 szklanki  dowolnego mleka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

BANANY W GALARETCE

  • galaretka cytrynowa 
  • 450 ml wrzątku 
  • banan 

Przygotowanie

BISZKOPT

Blacha ma wymiar: 18×13 cm – jest to 1/2 wielkości tradycyjnej blachy do pieczenia.

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru.
  2. Dodać żółtka, ubijać około 30 sekund – aż składniki się połączą.
  3. Dodać mąkę pszenną, proszek, wymieszać szpatułką. 
  4. Ciasto przelać do blachy. Piec przez 25 minut w 170 stopniach. 

MASA SEROWA

  1. Nasiona chia zalać mlekiem. Wstawić do lodówki, przemieszać 2-3 razy, w momencie przygotowania pozostałych składników. 
  2. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wsypać cukier i miksować kilka minut. 
  3. Żelatynę rozpuścić w wrzątku, mieszać do momentu aż się całkowicie rozpuści.
  4. Gotowe nasiona chia dodać do masy serowej, dokładnie wymiksować.
  5. Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę. Miksować do połączenia się wszystkich składników.
  6. Galaretkę przygotować w 450 ml wody. Odstawić do wystudzenia. 
  7. Na masie serowej ułożyć  pokrojone banany.
  8. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.