Proste ciasto cytrynowe – bez<br>miksera

Proste ciasto cytrynowe – bez
miksera

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Proste ciasto cytrynowe – bez
    miksera
    została wyłączona

Ania Moja Delicja

Proste ciasto cytrynowe - bez miksera

Hit na Wielkanoc! Ciasto w Słoiku – Bez MIKSERA

Odtwarzacz videohttps://www.youtube.com/embed/VSo_KnCpba8?controls=0&rel=0&disablekb=1&showinfo=0&modestbranding=0&html5=1&iv_load_policy=3&autoplay=0&end=0&loop=0&playsinline=0&start=0&nocookie=false&enablejsapi=1&origin=https%3A%2F%2Fwww.mojadelicja.pl&widgetid=100:0003:12

Ostani wpis na blogu:

Ciasto w słoiku - Ciasto cytrynowe pieczone w słoiku, Tort w słoikuC

Ciasto w słoiku – ciasto cytrynowe pieczone w słoiku

Sezonowo:

C

Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Dodaj do Ulubionych Drukuj⟱ Skocz do przepisuKomentarze

Proste i szybkie ciasto cytrynowe, które przygotujecie bez użycia miksera. Mięciutkie, wilgotne, sprężyste. Idealne do popołudniowej kawki. Idealne, kiedy mają zjawić się niespodziewani goście. Ciasto piekę w standardowej keksówce, ale sprawdzi się również forma na babkę (czas pieczenia może wówczas ulec zmianie). Z kolei z połowy porcji możecie upiec Cytrynowe Muffiny 🙂 Ciasto cytrynowe posypuję cukrem pudrem, ale również będzie pyszne z cytrynowym lukrem (przepis znajdziecie tutaj) lub bitą śmietaną. Polecam!

Proste ciasto cytrynowe – bez miksera

  • do 45 minut
  • Proste

Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera, bez masła. Mięciutkie, wilgotne, sprężyste. Idealne, kiedy mają zjawić się niespodziewani goście.

Składniki prostego ciasta cytrynowego:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jaja
  • sok z całej cytryny
  • skórka starta z 2 cytryn (bez białej skórki – albedo), wyszorowanej i sparzonej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
  • szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)

Przygotowanie prostego ciasta cytrynowego:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Podłużną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przesianą mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam).
  4. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać – nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały grudki 🙂
  5. Ciastem napełnić formę. Zrobić nacięcie nożem przez środek. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  6. Przed wyjęciem z formy odczekać 5 minut, a następnie studzić na kratce. Ostudzone ciasto cytrynowe posypać cukrem pudrem. Ciasto będzie jeszcze lepsze z lukrem cytrynowym.

Proste ciasto cytrynowe - bez mikseraProste ciasto cytrynowe - bez mikseraProste ciasto cytrynowe - bez mikseraOceń przepis!