Nadziewane muszle makaronowe

Nadziewane muszle makaronowe

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Nadziewane muszle makaronowe została wyłączona

Witam po przerwie! Przy okazji, w Nowym Roku życzę Wam wszystkim spełnienia marzeń, dużo radości i pomyślności, zdrówka i miłości, sukcesów w życiu i w odkrywaniu nowych smaków:)A na dobry początek roku przepis prosto z sylwestrowego stołu – muszle makaronowe nadziewane sałatką ryżową z kurczakiem. Przekąska świetnie prezentuje się na imprezowym stole i tak samo smakuje. Z pewnością sprawdzi się na nie jednej karnawałowej imprezie. Polecam!

Składniki na 20 sztuk:

  • 20 dużych muszli makaronowych conchiglioni

FARSZ:

  • 1 torebka ryżu (100 g)
  • 1 pierś z kurczaka + ulubione przyprawy do kurczaka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • pół pora
  • 1 cebula + łyżka masła
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Muszle makaronowe ugotować w posolonej wodzie. Uważać, by nie rozgotować, bo będą się rozwalać podczas nadziewania.
FARSZ:
Ryż ugotować, odsączyć z wody, wystudzić. Pierś dowolnie przyprawić, upiec w folii. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na maśle.
W misce wymieszać ze sobą ryż z kukurydzą i drobno pokrojonym porem. Dodać przestudzoną cebulę i pierś pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem i musztardą, farsz doprawić solą i pieprzem.
Muszle makaronowe nadziewać farszem. Przed podaniem można udekorować zieleniną.