Lody bez maszyny

Lody bez maszyny

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Lody bez maszyny została wyłączona

Prosty przepis na puchate lody bez maszyny. Masa lodowa do przygotowania w 3 minuty, jeśli w lodówce mamy już przygotowany malinowy krem (curd), cytrynowy, z marakui, ale też limonkowy, pomarańczowy, porzeczkowy lub jagodowy :-). Dzięki sporej zawartości jajek w kremie oraz tłuszczu lody nie wymagają przygotowywania w maszynie do lodów. To bardzo duże ułatwienie! Otrzymane lody nie są light, smakują jak najlepsze, prawdziwe lody :-).

Składniki na 800 ml lodów:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • curd, czyli owocowy krem, schłodzony np. malinowy curd, cytrynowy curd, curd z owoców marakui, curd z mango (przygotowany z całej porcji w podlinkowanym przepisie czyli około 1,5 szklanki curdu)
  • opcjonalnie – małe kawałeczki owoców, otarta skórka z cytrusów itp.

Nie może być prościej. W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i ubić na sztywno, pod sam koniec miksowania dodając całą porcję (1,5 szklanki) schłodzonego owocowego curdu. Zmiksować do połączenia i otrzymania gęstego kremu (uważając, by krem się nie zwarzył, nie miksować bardzo długo). 

Przygotowaną mieszankę przełożyć do płaskiego pojemniczka z pokrywką i zamrozić. Po 4 – 5 godzinach lody są zazwyczaj gotowe. Po nocy twardnieją, trzeba je wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem.

Uwaga: w przepisie użyłam 300 ml kremówki, takie są opakowania w UK. Jeśli Twoja kremówka to opakowanie 250 ml, nie ma konieczności dokupowania kolejnej, można wykorzystać 250 ml. Curd najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Smacznego :-).

lody bez maszyny

Przeglądaj wpisy po składnikach:

  • Bakalie
  • Czekolada, znane słodycze
  • Dodatki
  • Herbata, kawa, napoje
  • kakao
  • Likiery (alkohol)
  • Mąki, płatki, ziarna
  • Masła, kremy, curdy
  • Miody i syropy
  • Owoce
  • Przyprawy, zioła
  • Śmietany, jogurty, mleczka
  • Twarogi, serki, sery
  • Warzywa, grzyby