Łazanki

Łazanki

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Łazanki została wyłączona

Zapraszam po moje najpyszniejsze łazanki, czyli sprawdzony przepis na łazanki z kapustą kiszoną, kiełbasą i pieczarkami. To danie, które idealnie sprawdza się jesienią i na Święta. Są cudownie pyszne – polecam!

– tradycyjny, stary przepis na łazanki
– można je zrobić z pieczarkami lub grzybami leśnymi
– w przepisie bardzo dużo porad i zamienników do składników

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania kapusty: 25 minut
Liczba porcji: 1320 gramów dania

Kaloryczność kcal: 180 w 100 g dania
Składniki:

  • 2 szklanki makaronu łazanki – 240 g – waga przed ugotowaniem
  • pół długiego pętka lekko podwędzanej kiełbasy – 200 g
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule – 280 g
  • 4 pieczarki lub grzyby leśne – 150 g
  • 10 łyżek oleju
  • przyprawy i zioła: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, po pół łaskiej łyżeczki soli i pieprzu, szczypta kminku

Łazanki z kapustą

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1320 gramów pysznych łazanek. 

Te właśnie łazanki bardzo często szykuję późną jesienią oraz zimą. Na Święta szykuję dokładnie takie same łazanki z kapustą kiszoną. Tylko pieczarki zastępuję suszonymi grzybami. Zapraszam po przepis!

Łazanki, 1

Łazanki przepis

W pierwszej kolejności polecam ugotować kapustę kiszoną. Minimum 400 gramów kiszonej kapusty umieść w garnku (waga kapusty odciśniętej z nadmiaru wody). Do garnka wlej też dwie szklanki wody. Dodaj dwa mniejsze listki laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. 

Porada: Jeśli wolisz łagodniejszy smak kapusty, to przed gotowaniem przepłucz ją w wodzie a następnie dokładnie odciśnij. 

Łazanki, 2

Garnek z kapustą przykryj przykrywką i gotuj około 25 minut, lub do momentu, gdy kapusta zrobi się miękka.

Łazanki, 3

Kapustę przełóż do miski, by szybciej przestygła. Następnie usuń listki oraz ziele i odciśnij dokładnie wodę. Kapustę poszatkuj drobno i odstaw. Powyższe czynności możesz wykonać w trakcie gotowania makaronu, czy też podsmażania cebuli na oleju. 

Zacznij nagrzewać średniej wielkości patelnię. Umieść na niej cały olej roślinny (ryżowy lub z pestek winogron). Możesz też użyć dobrej jakości smalcu lub wytopić słoninę pokrojoną w drobną kostkę lub zmieloną w maszynce. 

Dwie cebule obierz i posiekaj drobno. Od razu wyłóż też na patelnię wszystkie pieczarki lub grzyby leśne (prawdziwki, podgrzybki, obrane maślaki..) pokrojone na mniejsze kawałki. Całość podsmażaj tak 20-25 minut. 

Porada: Jeśli chcesz użyć grzyby suszone: W przepisie proponuję użyć 100 gramów grzybów suszonych. Grzyby suszone umieść w wąskim naczyniu i zalej szklanką zimnej wody. Przykryj przykrywką i odłóż do namoczenia najlepiej na całą noc. Zatem na patelnię dajesz wyłącznie grzyby (bez wody, w której się moczyły). W razie potrzeby grzyby pokrój wcześniej na mniejsze kawałki.

Łazanki, 4

Na patelnię z cebulą i grzybami wyłóż też około 200 gramów lekko podsuszanej kiełbasy pokrojonej na półplasterki. Całość zamieszaj i podsmażaj do 20 minut. 

Porada: Zamiast kiełbasy lub razem z kiełbasą można też dodać pokrojony w kostkę boczek wędzony lub też mięso odkrojone z wędzonych żeberek. 

Łazanki, 5

Na patelnię wyłóż też odciśnięta z wody i poszatkowaną kapustę. Całość zamieszaj i podsmażaj jeszcze około 5 minut. 

Łazanki, 6

Makaron możesz ugotować w trakcie podsmażania cebuli z grzybami. Dwie szklanki suchego makaronu do łazanek, czyli 240 gramów makaronu ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Makaron odlej, przykryj przykrywką i odstaw. Po ugotowaniu wyszło mi 500 gramów makaronu. 

Łazanki, 7

Cały ugotowany makaron wymieszaj dokładnie ze składnikami z patelni. Dodaj jeszcze po pół łaskiej łyżeczki soli i pieprzu oraz szczyptę kminku mielonego lub w całości. Raz jeszcze wszystko wymieszaj i sprawdź smak dania. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. W razie potrzeby możesz też dolać więcej oleju. 

Łazanki, 8
Łazanki, 9

Jakie łazanki lubicie najbardziej i czy szykujecie je również na Święta?
Smacznego.