Krem do tortu

Krem do tortu

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Krem do tortu została wyłączona

Zapraszam po super prosty krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Z kilku składników wyczarujesz puszystą masę do tortów, babeczek, czy deserów w pucharkach. 

– tylko 3 składniki
– kilka minut szykowania
– bardzo uniwersalne zastosowanie

Czas przygotowania: 5 minut
Czas ubijania: 2 minuty
Liczba porcji: 1 litr kremu

Kaloryczność kcal: 21 w 10 ml kremu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki:

  • pełna szklanka śmietanki 30 % – 300 g
  • 250 g sera mascarpone – klasyczne, mniejsze opakowanie
  • 3 czubate łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • ewentualne dodatki: śmietan fix

Masa do tortów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Serek mascarpone oraz śmietanka kremówka 30 % powinny być trzymane w lodówce. Oba te składniki muszą być mocno schłodzone.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Z przepisu otrzymasz około 1 litr kremu.

Krem do tortu, 1

Masa do tortów

Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki do schłodzenia. 
Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę – nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

Krem do tortu, 2

Jeśli chcesz, by Twój krem po schłodzeniu w lodówce zrobił się sztywny jak sernik na zimno, wystarczy że w 80 ml wrzątku rozpuścisz łyżkę żelatyny. Po wymieszaniu i całkowitym przestudzeniu żelatyny, należy ostrożnie wmieszasz ją w gotowy krem. Po szybkim wymieszaniu kremu wyłóż go np. na tort (zależy do czego używasz kremu) i umieść w lodówce. 
Jeśli kremem chcesz tynkować tort, to polecam dodać do masy 1-2 saszetki śmietan fix (najlepiej wsypać proszek na początku, razem z innymi składnikami). 

Krem do tortu, 3

– Krem przechowuj po ubiciu w lodówce, pod przykryciem.
– Masa trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez 3-4 dni.
– Do kremu można przed ubijaniem dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wówczas otrzymasz kolorową masę tortową. 
– Krem przed spożyciem lub ułożeniem na cieście/babeczkach można mieszać z owocami.
– Krem można kształtować – wyciskać z rękawa cukierniczego.

Smacznego.