koperty naleśnikowe a’la pizza

koperty naleśnikowe a’la pizza

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania koperty naleśnikowe a’la pizza została wyłączona

Cała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację. 

Składniki:
na ciasto:

  • 3 szklanki mleka
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki soli

na nadzienie:

  • 200 g kiełbasy
  • cebula
  • 200 g mozzarelli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 300 g pieczarek
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • oregano

dodatkowo:

  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • mąka
  • olej do smażenia

Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki kiełbasy, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprawić pieprzem i oregano, smażyć chwilę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki tak, żeby za bardzo się nie spiekły (bo będą się łamać przy składaniu). Na każdy naleśnik kłaść gruby plasterek mozzarelli i dużą łyżkę farszu. Składać boki do środka formując kwadrat. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złoto.