Kokosanki

Kokosanki

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Kokosanki została wyłączona

Kokosanki to najchętniej szykowane ciastka kokosowe. Błyskawicznie się je robi i mają super krótki i prosty skład. Moje kokosanki z białek powstają z wiórków kokosowych, cukru i białek. To kokosanki bez masła.

– tylko 15 minut szykowania
– 3 podstawowe składniki + aromat
– bez dodatku mąki, mleka i masła

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 38 kokosanek

Kaloryczność kcal: 70 w 1 kokosance
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki:

  • 4 białka średnich jajek – około 0,5 szklanki białek
  • 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych – 300 g
  • trochę ponad pół szklanki drobnego cukru – około 150 g
  • kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego
  • szczypta soli

Kokosanki przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Białka jajek mogą być wyjęte prosto z lodówki. Mogą też mieć temperaturę pomieszczenia. 
Kalorie policzone zostały na podstawie składników, których użyłam w przepisie oraz wedle rozmiarów i ilości kokosanek, które upiekłam.

Z podanej porcji składników upiekłam 38 ciasteczek kokosanek o średnicy około 3,5 cm.
Temperatura pieczenia ciastek: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku. 
Czas pieczenia: 15-20 minut. 

Kokosanki to ciastka kokosowe, które mają same plusy. Powstają tylko z kilku składników. Są idealne dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Są proste i super szybkie w przygotowaniu, więc warto je szykować razem z dziećmi. Takie domowe kokosanki to też najlepszy sposób na wykorzystanie białek po cieście drożdżowym.  

Kokosanki, 1

Kokosanki

Im świeższe masz jajka, tym lepiej. Wodniste białko oznacza, że jajko nie było już świeże. Białko powinno być zwarte i żelowate. Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu. Polecam mój przepis na makowiec zawijany. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu. Wybierz naczynie szklane lub metalowe. Miski plastikowe zazwyczaj trudniej jest dobrze umyć z resztek tłuszczu. 

Z czterech średniej wielkości białek otrzymasz około 140 gramów białka, czyli połowę szklanki z białkami. Dodaj małą szczyptę soli i zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Napuszone białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie.

Kokosanki, 2
Kokosanki, 3

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. W ten sposób stopniowo dodaj pół szklanki drobnego cukru. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Kokosanki, 4

Do ubitego białka dodaj kilka kropel aromatu/olejku migdałowego lub waniliowego i delikatnie wymieszaj sztywną masę bezową. Dodaj trzy szklanki drobnych wiórków kokosowych. Jedna szklanka o pojemności 250 ml waży około 100 gramów. 

Kokosanki, 5

Możesz dodać na raz wszystkie trzy szklanki wiórków. Ja jednak zazwyczaj wsypuję szklankę wiórków. Delikatnie mieszam masę. Wsypuję kolejną szklankę i znów mieszam. W końcu wsypuję też trzecią szklankę wiórków. Mieszam i gotowe. Z takiej masy można od razu formować kokosanki.

Kokosanki, 6

Na jednej dużej blaszce/szufladzie piekarnika powinny Ci się zmieścić wszystkie kokosanki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na kokosanki nabieraj łyżką. Formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub też masę przekładaj z łyżki prosto na papier. Masa będzie się kleić a kulki mogą być nieforemne. Takie kokosanki układaj jedna obok drugiej na papierze. 

Kokosanki, 7

Formę z kokosankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Kokosanki piecz tak maksymalnie do 20 minut. Już po 15 minutach pieczenia sprawdź, czy nie za mocno się przypiekają. Kokosanki powinny być rumiane, ale nie przypalone. Kokosanki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.

Kokosanki, 8
Kokosanki, 9

Jeśli kokosanki nie będą zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej (śmiało do 4 dni). 
Inspiracja do przepisu na kokosanki pochodzi ze strony alattefood.
Smacznego.