Jogurtowa zebra bez pieczenia

Jogurtowa zebra bez pieczenia

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Jogurtowa zebra bez pieczenia została wyłączona

 Bardzo prosta i szybka do wykonania zebra w wersji bez pieczenia. 


Trochę mnie tu nie było, ze względu na to, że trochę się ostatnio dzieje w moim życiu ciekawych rzeczy. Pomysły, plany itp. trochę wciągają człowieka i zabiera szybko czas. Teraz troszeczkę mniej będę pisać przez jakiś okres, ale postaram się to zrobić tak, byście o mnie nie zapomnieli. 🙂 
Dzisiaj mam dla Was pasiasty deser w postaci ciasta z jogurtów na zimno. Znana zebra w wersji bez pieczenia zachwyca wyglądem i smakiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:125 kcal B 3 g W 5 g T 10 g
Składniki:

  • 1 kg jogurtu greckiego 
  • 1,5 łyżki kakao 
  • 3 galaretki przezroczyste (użyłam trusk-wanil) + 700 ml wrzątku
  • 5 łyżek cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)

Przygotowanie:

  • Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. 
  • Jogurt łączymy z cukrem pudrem i mieszamy (można mikserem lub ręcznie). Ostudzoną galaretkę łączmy z jogurtem i dokładnie mieszamy. 
  • Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. 
  • Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało.