Domowa pizza kebab-gyros

Domowa pizza kebab-gyros

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Domowa pizza kebab-gyros została wyłączona

04-05-2016 24.6k Odsłon Tagi mąkapomidorogórek konserwowycebulapieczarkapierś z kurczakadrożdze

0 Udostępnienia Czytaj następny

Cielaczek - ucierane ciasto z brzoskwiniami

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

Przepis na pizzę na cienkim cieście z sosem pomidorowym, kurczakiem i pysznymi dodatkami.

Składniki (na 2 pizze o śr. ok 20 cm):

Ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 275 g mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oregano (niekoniecznie)Kurczak:
  • duża pierś z kurczaka
  • przyprawa kebab gyros
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • pieprz
  • olej

Dodatki:

  • pół cebuli
  • 2 ogórki konserwowe
  • pomidor
  • 2 pieczarki
  • 150 g sera żółtego

Sos:

  • passata pomidorowa ok. 100 ml
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • bazylia, sól, pieprz, papryka wędzona

Przygotowanie
Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Do mąki dodajemy sól, resztę wody, olej i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników.
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i odstawiamy na 15 minut. Następnie podsmażamy na patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do passaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawy. Mieszamy. Resztę składników kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zaginamy brzegi. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy warzywa, posypujemy startym serem, a na końcu układamy kurczaka. Pieczemy w temp 220 C przez ok 20 minut.

pizza_gyros