Calzone z warzywami
Calzone z warzywami
Calzone to pyszna pizza w kształcie pieroga. Jeśli jeszcze nie podawaliście jej w ten sposób to koniecznie musicie to zmienić 🙂 Gwarantuję, że smakuje wspaniale!
Uwielbiam wersję z dużą ilością warzyw. Tym razem dodałam też odrobinę chorizo dla zaostrzenia smaku ale wersja wegetariańska także jest świetna. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta)
- pół opakowania drożdży w proszku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżka oregano
- łyżeczka bazylii
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 6-7 różyczek ugotowanego brokuła
- grillowana, marynowana papryka
- 4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach
- pół małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki kukurydzy
- pół pęczka szczypiorku
- 6-8 cienkich plasterków pikantnego chorizo
- kulka mozarelli
- łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka posiekanej pietruszki
Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Ja robię to w robocie kuchennym przez około 10 minut.
Wyrobiona kulkę ciasta smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy mam czas odkładam je średnio na 1,5 godziny. Gdy mi się śpieszy wkładam je na 20 minut do nagrzanego do 50 stopni piekarnika.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy.
Środek smarujemy łyżką koncentratu.
Na jednej połowie układamy wszystkie pokrojone warzywa. Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami.
Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki.
Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg.
Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką.
Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Smacznego 🙂
Zdjęcie z etapu przygotowań możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie klikając w strzałkę 🙂 —>

Najnowsze komentarze