Wafle z galaretką

Wafle z galaretką

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Wafle z galaretką została wyłączona

Jak się ma ochotę na coś słodkiego a nie ma chęci na włączanie piekarnika to można zrobić sobie takie pyszne wafelki. Są bardzo proste i każdy sobie poradzi z ich przygotowaniem. Smaki galaretek można komponować według swojego smaku lub po prostu użyć tych które akurat mamy w domu.

Składniki:

  • wafle tortowe kwadratowe
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml wrzątku
  • 250 ml kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzątku
  • 250 ml kremówki 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 200 ml wrzątku

Przygotowanie:
Galaretkę truskawkową rozmieszać w 400 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia.
Galaretkę cytrynową rozmieszać w 200 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić zimną kremówkę na sztywno. Wlewać powoli tężejącą galaretkę i miksować. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie folią spożywczą. Wafle przyciąć na kształt formy i wyłożyć dno. Masę wylać na wafle. Odłożyć w zimne miejsce by masa stężała. Wylać tężejącą galaretkę truskawkową i ponownie odłożyć by galaretka stężała. 
Galaretkę pomarańczową rozmieszać w 200 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić zimną kremówkę na sztywno. Wlewać powoli tężejącą galaretkę i miksować. Masę wylać na galaretkę, przykryć waflą tortową i odłożyć najlepiej na kilka godzin do lodówki by wszystkie warstwy stężały. Przed podaniem pokroić w kostkę.