Szybki piernik z powidłami
Szybki piernik z powidłami
Paulina Jarosz dnia
Nie jest to oryginalny piernik , lecz bardziej kakaowe ciasto z powidłami, lecz świetnie się sprawdzi jako alternatywa dla zabieganych i szukających szybkich rozwiązań na święta .
Składniki
- Mąka 2 szklanki
- Soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki
- Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- Kakao 2 czubate łyżeczki
- Przyprawa do piernika 1 łyżeczka
- Jajko 3 jajka
- Mleko 1 szklanka
- Cukier 1 szklanka
- Olej pół szklanki
- Powidła śliwkowe
- Kandyzowana skórka pomarańczy
- Mleczna czekolada 250g
- Śmietana kremówka 200ml

Wykonanie:
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na gładką masę. Wlać mleko i wymieszać.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, a na koniec dodać kakao, przyprawę do piernika i wymieszać. Połączyć ‘suche’ składniki z ‘mokrymi’, delikatnie mieszając szpatułką. Na koniec stopniowo wlewać olej, cały czas mieszając.
- Przelać ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec ok. 35-45 minut (do tzw. ‘suchego patyczka’).
- Upieczony piernik ostudzić. Potem przekroić na dwa płaty. Jeden blat posmarować powidłami i przykryć drugim kawałkiem piernika.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo śmietanę kremówkę i mieszać. Polać wierzch ciasta. Posypać skórką pomarańczy. Pozostawić, by czekolada stężała. Smacznego!
Najnowsze komentarze