Syrop z kwiatów lipy
Syrop z kwiatów lipy
Syrop z kwiatów lipy
Paulina Jarosz dnia
Lipa większości z nas pewnie kojarzy się z herbatką wypijaną podczas przeziębienia, grypy. Ma ona właściwości napotne, a także działa przeciwskurczowo i uspokajająco, dzięki czemu stosowana jest przy bezsenności i migrenie. Lipa jest również świetnym składnikiem, który aromatyzuje potrawy takie jak sosy, czy desery. Również nadaje się do robienia nalewek. Poniżej mam dla Was przepis na syrop z lipy , który polecam jako dodatek do różnych deserów, czy herbatki.
Składniki
- Kwiat lipy spora garść kwiatów lipy (bez przylistków)
- Cytryna 1 cytryna
- Kwasek cytrynowy 2 płaskie łyżeczki
- Cukier 800g
- Woda 600ml

Wykonanie:
- Na początek należy oczyścić kwiaty lipy z wszelkiego robactwa. Robimy to energicznie potrząsając kwiatkami. Następnie płuczemy je, przerzucamy do miski i suszymy papierowym ręcznikiem.
- Z cytryny za pomocą skrobaczki zdzierać skórkę, którą następnie należy wrzucić do kwiatów lipy. Następnie pociąć cytrynę na paseczki (ok. 0,5-1 cm) i również dołożyć do kwiatków.
- W garnku gotować wodę, dodać cukier oraz kwasek cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i zalać przygotowanym roztworem kwiatki z cytryną. Odstawić miskę pod przykryciem na ok. 24-36h (co jakiś czas należy przemieszać syrop – tak z 2-3 razy dziennie).
- Gotowy syrop przelać przez sitko do wyparzonych butelek lub słoiczków (kwiatki należy porządnie wycisnąć).
- Syrop należy przechowywać w lodówce. Jeśli jednak chcemy zrobić zapasy na zimę, to należy poddać syrop pasteryzacji, a następnie przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu (np. w piwnicy)
Najnowsze komentarze