Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Syrop z kwiatów czarnego bzu została wyłączona

To już najwyższy czas żeby zrobić zapasy tego syropu na zimę. Chociaż ja często sięgam po niego również latem. Używam do robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku.

Składniki:

  • 30-40 szt baldachów z czarnego bzu
  • sok z pół cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:
Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Zimne wynieść do piwnicy. Po odkręceniu przechowywać w lodówce.