Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce

Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce została wyłączona

Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce

Paulina Jarosz dnia


Strips KFC – to pyszne polędwiczki z kurczaka w specjalnej, chrupiącej panierce. Panierka KFC to nic innego jak kompozycja mąki, jajek oraz kilku przypraw. Jeśli uwielbiacie kurczaka KFC to koniecznie wypróbujcie ten domowy przepis! 🙂

Stripsy KFC – Składniki:

Stripsy KFC – składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 130 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki (lub więcej wedle uznania) chili pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Stripsy KFC – Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne (lub mniej/więcej wedle uznania)
  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Stripsy KFC – Pozostałe składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • mąka pszenna do panierowania
stripsy kfc

uwaga! uwaga!

Najlepiej najpierw zamarynować mięso w mniejszej ilości pikantnych przypraw, usmażyć i ewentualnie do kolejnych partii dodać więcej chilli – jeśli lubimy bardzo pikantne potrawy. Polecam podawać stripsy z sosem czosnkowym 🙂

Przepis na Stripsy KFC:

  1. Polędwiczki umyć, oczyścić.
  2. Tak przygotowanego kurczaka polać 4 łyżkami oleju rzepakowego, dodać wszystkie przyprawy wyżej wymienione pod napisem marynata ( Chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka, czosnek, curry, sól, pieprz). Dokładnie otoczyć mięso w marynacie i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
  3. Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników: wrzucić do miseczki: jajko + mąka + mleko + sól + pieprz czarny + chili pieprz cayenne i całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Piersi zanurzyć w cieście, a następnie delikatnie otoczyć w mące pszennej.
  5. W frytkownicy (lub w garnku) rozgrzać olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę (ok. 170-180 st.C), wrzucać partiami stripsy i smażyć do momentu aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
  6. Uwaga! Olej nadaje się do usmażenia około 1 kg mięsa – potem już jest tak okropny, że nie radziłabym smażyć na nim większej ilości kurczaka.
polędwiczki stripsy kfc