Sernikobounty

Sernikobounty

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Sernikobounty została wyłączona

Wariacja na temat popularnego batonika Bounty oraz sernika gotowanego.

Połączenie jest niesamowite – kremowa warstwa twarożkowa, delikatna warstwa kokosowa, wszystko to wyłożone na ciemnych herbatnikach i zwieńczone czekoladowym ganache.

I to wszystko bez pieczenia!

Sernikobounty poleca się na weekend!

Sernikobounty
(składniki na formę 27×17)

  • 1 opakowanie herbatników (użyłam Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie)

Warstwa kokosowa

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g białej czekolady
  • 130 ml śmietanki 30%/36%
  • 30 g masła

Masło, czekoladę oraz śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewając rozpuścić.Wsypać wiórki, wymieszać, wyłożyć na warstwę herbatników.
Warstwa serowa

  • 200 g serka Mój Ulubiony
  • 20 g budyniu waniliowego
  • 75 ml mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru

Budyń rozpuścić w mleku. Odstawić.
Do garnka wrzucić masło i cukier.
Podgrzewać na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać ser i wymieszać.
Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać budyń – całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gorącą masę wykładać na kolejną warstwę herbatników.
Ganache

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%/36%
  • 20 g masła

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewając rozpuścić.Pozostawić do zgęstnienia i polać wierzch ciasta.Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.