Sernik z musem brzoskwiniowym
Sernik z musem brzoskwiniowym
U mnie się nikt nie pogniewa jak zaserwuję do kawy sernik. Tym bardziej taki z musem brzoskwiniowym, który po prostu rozpływa się w ustach. Ja zrobiłam go na biszkopcie a kto nie lubi piec może go zrobić na spodzie z herbatników.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szkl cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1,5 szkl wody
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 l kremówki 30%
- Mus brzoskwiniowy
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe Gellwe
- 0,5 l soku z brzoskwiń (z puszki)*
- 2 łyżeczki żelatyny Gellwe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm z wysokim brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła.
Mus brzoskwiniowy:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącym przegotowanym soku i odłożyć do lekkiego stężenia.
Odsączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Do tężejących galaretek wlać mus, wymieszać, wylać na zastygły sernik i odłożyć do lodówki do stężenia.
* Jeśli soku nie będzie 0,5 l uzupełnić wodą.
Najnowsze komentarze