Sernik z kajmakiem i Snickersami
Sernik z kajmakiem i Snickersami
Paulina Jarosz dnia
Jeśli kochacie serniki, to gorąco Wam polecam mój ostatni wypiek, czyli prosty i smaczny sernik z kajmakiem i Snickersami! Sernik został upieczony w okrągłej formie o średnicy 24cm.
Składniki
- Składniki na spód:
- Ciasteczka owsiane z orzechami 300g (użyłam ciastek Bonitki)
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Masło 80g
- Masa sernikowa:
- Twaróg 1kg, mielony
- Cukier 1 szklanka
- Budyń śmietankowy 2 opakowania
- Jajko 6 sztuk
- Aromat cytrynowy 1 łyżeczka
- Dodatkowo
- Kajmak 400g
- Snickers Batoniki lub cukierki, 150g
- Sos toffi do dekoracji
Wykonanie
- Ciasteczka pokruszyć drobno lub zmiksować w blenderze. Dodać cukier waniliowy i masło, zagnieść. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24cm, ugnieść palcami. Podpiec spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
- Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i dwa budynie śmietankowe (w proszku), miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksować.
- Gotową jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C. Piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec jeszcze ok. 90-100 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w piekarniku na ok. 30 minut. Następnie studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, uprzednio oddzielając nożem brzegi sernika od blaszki, by sernik nie opadł.
- Po ostudzeniu wysmarować wierzch sernika kajmakiem, posypać pokrojonymi w paseczki Snickersami. Wstawić do lodówki, by sernik się schłodził. Smacznego!
Polecam również ciasto 3 Bit

Najnowsze komentarze