Sernik z kajmakiem i Snickersami

Sernik z kajmakiem i Snickersami

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Sernik z kajmakiem i Snickersami została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Jeśli kochacie serniki, to gorąco Wam polecam mój ostatni wypiek, czyli prosty i smaczny sernik z kajmakiem i Snickersami! Sernik został upieczony w okrągłej formie o średnicy 24cm.

Składniki

  • Składniki na spód:
  • Ciasteczka owsiane z orzechami 300g (użyłam ciastek Bonitki)
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Masło 80g
  • Masa sernikowa:
  • Twaróg 1kg, mielony
  • Cukier 1 szklanka
  • Budyń śmietankowy 2 opakowania
  • Jajko 6 sztuk
  • Aromat cytrynowy 1 łyżeczka
  • Dodatkowo
  • Kajmak 400g
  • Snickers Batoniki lub cukierki, 150g
  • Sos toffi do dekoracji
20140430_204726
20140430_204830

Wykonanie

  1. Ciasteczka pokruszyć drobno lub zmiksować w blenderze. Dodać cukier waniliowy i masło, zagnieść. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24cm, ugnieść palcami. Podpiec spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
  2. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i dwa budynie śmietankowe (w proszku), miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksować.
  3. Gotową jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C. Piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec jeszcze ok. 90-100 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w piekarniku na ok. 30 minut. Następnie studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, uprzednio oddzielając nożem brzegi sernika od blaszki, by sernik nie opadł.
  4. Po ostudzeniu wysmarować wierzch sernika kajmakiem, posypać pokrojonymi w paseczki Snickersami. Wstawić do lodówki, by sernik się schłodził. Smacznego!

Polecam również ciasto 3 Bit