Sernik na zimno
Sernik na zimno
Paulina Jarosz dnia
Sernik na zimno najczęściej pojawią się u nas w wersji z truskawkami i galaretką, ale oczywiście można do niego wykorzystać każde inne owoce, nawet zimą te z puszki w syropie. Sernik na zimno to dość szybkie w wykonaniu ciasto, a jego jedynym minusem jest czas oczekiwania na stężenie galaretki i masy twarogowej 😉 Tak więc jeśli szukacie czegoś w sezonie truskawkowym, co nie wymaga włączenia piekarnika ani użycia miksera, to gorąco polecam wypróbować ten przepis 😉
Sernik na zimno przepis
Nie znam osoby, która nie lubiła by serników na zimno. Można je dowolnie modyfikować, dodając różnego rodzaju owoce i galaretki o różnych smakach. Również można urozmaicić masę serową i np. zamiast żelatyny dodać do niej galaretki, tworząc w ten sposób owocową piankę. Podane poniżej składniki dotyczą okrągłej blaszki o średnicy 26 cm, ale taki sernik na zimno można zrobić równie dobrze w prostokątnej blaszce, a zamiast biszkoptów użyć herbatników (tak jak ukazałam to na zdjęciach na końcu wpisu). Można także pominąć dodawanie i biszkoptów i herbatników i zrobić po prostu sernik bez spodu.
Moje inne ulubione wersje tego sernika, to z brzoskwiniami w syropie i galaretką brzoskwiniową lub pomarańczową, a także wersja ‘leśna’ czyli z galaretką o smaku owoców leśnych, a w śród owoców zatopionych w galaretce królują jagody lub borówki oraz maliny lub jeżyny.
Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj: CIASTA BEZ PIECZENIA – PRZEPISY


Sernik na zimno – Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka – uprzednio zlać górną płynną część, jeśli takowa jest)
- 120 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g cukru pudru
- 4 lekko czubate łyżeczki żelatyny spożywczej + 120 ml gorącej wody
- ok. 70 g biszkoptów (można ewentualnie użyć herbatników)
Dodatkowo:
- ok. 200 g truskawek (lub innych owoców pasujących smakowo do galaretki, którą wybraliście)
- 1 opakowanie galaretki (u mnie truskawkowa, ale można też użyć innych smaków) + 450 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek


Przepis na sernik na zimno:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (twaróg i śmietankę wyciągnąć z lodówki najlepiej na 2 godziny przed rozpoczęciem wykonywania sernika).
- Do masy sernikowej dodać płynną śmietankę kremówkę oraz cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać, by cukier rozpuścił się w masie.
- Cztery lekko czubate łyżeczki żelatyny rozpuścić w 120 ml gorącej wody (takiej po około pół minuty od zagotowania, nie wrzącej – chyba, że na opakowaniu żelatyny zaznaczono inaczej) i zostawić do lekkiego ostygnięcia (żelatyna powinna być wciąż płynna, ale nie gorąca, by w masie serowej nie zrobiły się grudki). Do płynnej żelatyny dodać 1 – 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę (lub mikserem na niskich obrotach).
- Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody (czyli 1 galaretkę rozpuścić w 450 ml wody). Odstawić do ostudzenia.
- Truskawki opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Kolejno oderwać szypułki (nie wcześniej! by truskawki nie nasiąknęły wodą, bo wtedy staną się mniej smaczne). Pokroić truskawki na połówki.
- Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą i na dnie ułożyć biszkopty.
- Na dno z biszkoptami delikatnie wylać masę sernikową. Na wierzchu poukładać pokrojone na połówki truskawki. Wstawić do lodówki, by masa nieco stężała.
- Gdy galaretka zacznie lekko tężeć (będzie już mniej płynna, ale wciąż nie w kryształkach) to wyciągnąć sernik z lodówki i na jego wierzchu, za pomocą łyżki delikatnie wylewać galaretkę. Następnie wstawić sernik na kilka godzin do lodówki aż masa serowa i galaretka całkowicie stężeją. Smacznego!
Więcej przepisów na ciasta i desery (i nie tylko) z truskawkami znajdziecie tutaj pod tagiem: TRUSKAWKI





Najnowsze komentarze