Sernik na zimno z mandarynkami

Sernik na zimno z mandarynkami

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Sernik na zimno z mandarynkami została wyłączona

Ponieważ jeszcze żadna firma nie wyprodukowała mandarynkowej galaretki a chciałam zrobić sernik z mandarynkami to postanowiłam zrobić mały eksperyment. Na soku z mandarynek Victoria Cymes zrobiłam galaretkę. Nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak pysznie.

 Składniki:

  • Spód:
  • 100 g herbatników
  • 80 g masła
  • Masa serowa:
  • 500 g sera twarogowego 
  • 250 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl letniej wody
  • Galaretka mandarynkowa:
  • 250 ml soku z mandarynek Victoria Cymes
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka mandarynek 

Przygotowanie:
Herbatniki zmielić w blenderze na proszek. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać i zagnieść. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mieszankę z herbatników równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy i ugnieść.
Serek zmiksować z cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę, dodawać porcjami ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać na jednolitą masę. Masę serową przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Mandarynki odsączyć z zalewy. Odłożyć kilka do dekoracji a resztę rozłożyć na masie serowej lekko wciskając. Włożyć do lodówki by masa stężała a w między czasie przygotować galaretkę.
Sok podgrzać ( nie gotować ) zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch. Ponownie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.