Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)

Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


20140728_194217

Sernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla.

Składniki

  • Spód:
  • Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g
  • Masło 100g
  • Masa serowa:
  • Żelatyna 15g
  • Woda 60ml gorącej wody
  • Serek mascarpone 500g
  • Cukier 210g
  • Śmietana 30% 400ml
  • Galaretka truskawkowa 3 opakowania, może być również wiśniowa
  • Woda 1000ml, gorąca
20140728_194100

Wykonanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć, dodać masło. Wyrobić rękoma masę i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła równo rozprowadzić na blaszce. Wstawić ponownie do lodówki.
  2. Żelantynę zalać gorącą wodą, odstawić do ostudzenia.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Pozostały cukier połączyć z serkiem mascarpone, wymieszać. Ostudzoną żelatynę dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać.
  4. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy mascarpone do śmietany i mieszamy delikatnie. Tak przygotowaną masę wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch wyłożyć umyte i osuszone maliny. Wstawić blaszkę na ok. 3h do lodówki.
  5. Galaretki rozpuścić w 1000ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną i zaczynającą żelować galaretkę wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki, by całkowicie stężała. Smacznego!