Sernik czekoladowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy bez pieczenia

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Sernik czekoladowy bez pieczenia została wyłączona

Bardzo podobają mi się  warstwy na tym serniku, a sam sernik jest smaczny i mocno czekoladowy. Jest smak czekolady gorzkiej, mlecznej i najbardziej słodka jest warstwa z białej czekolady. 

Sernik podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice.

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
  • 300 ml kremówki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 1/3 szkl wody
  • 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
  • herbatniki szkolne

Przygotowanie:
Formę szklaną o wymiarach 24*11 cm wyłożyć folią spożywczą.
Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić na trzy równe części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać. Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać do formy i wyrównać.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do drugiej części twarogu i wymieszać. Dodać drugą część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z gorzkiej czekolady.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać. Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z mlecznej czekolady.
Na górze ułożyć herbatniki przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.