Sałatka meksykańska z kurczakiem i pomidorami
Sałatka meksykańska z kurczakiem i pomidorami
Sałatka meksykańska z kurczakiem i pomidorami
Paulina Jarosz dnia
Sałatka meksykańska z kurczakiem sprawdzi się jako sałatka na imprezę lub Sylwestra. Soczyste kawałki kurczaka, chrupiąca papryka, a do tego dodatek pikantnego, świeżo mielonego chilli. Po prostu pycha! Polecam podawać ją z chrupiącymi trójkątami tortilli.
Sałatka meksykańska z kurczakiem – składniki:
- Pierś z kurczaka – 1 duża sztuka
- Przyprawa do kurczaka – do smaku
- Cebula dymka – 3 sztuki
- Papryka zielona – 1 duża sztuka
- Papryka żołta – 1 duża sztuka
- Papryka czerwona – duża 1 sztuka
- Czerwona fasola w puszce – 400 gramów
- Chilli w młynku – do smaku
- Zioła do sałatek w młynku – do smaku
- Pomidory – 2 sztuki
- Tacos (lub upieczone trójkąty tortilli) – kilka placków tortilli
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Ocet balsamiczny – 1 łyżka


Sałatka meksykańska z kurczakiem – wykonanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w paski i oprószyć przyprawą do kurczaka. Następnie usmażyć na rozgrzanej patelni, pod koniec smażenia przykrywając pokrywką patelnię, by mięso się nie wysuszyło. Odstawić do ostudzenia.
- Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać.
- Papryki pokroić w paski, pomidory w cząstki, cebule w piórka.
- Wszystkie składniki (poza kurczakiem i tortillą) wrzucić do jednej miski.
- Oliwę wymieszać z octem balsamicznym. Skropić sałatkę. Doprawić do smaku ziołami do sałatek w młynku oraz przyprawą chilli w młynku. Delikatnie wymieszać.
- Na wierzch sałatki położyć usmażone piersi z kurczaka.
- Placki tortilli pokroić na trójkąty. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, do zarumienienia. Podawać z sałatką. Smacznego!
Najnowsze komentarze