Roladki schabowe z serem Cheddar
Roladki schabowe z serem Cheddar
Roladki schabowe z serem Cheddar
Paulina Jarosz dnia
Początkowo chciałam zrobić roladki schabowe ze zwykłym żółtym serem , jednak ostatecznie doszłam do wniosku, że ser Cheddar nada mu lepszego, charakterystycznego smaku. Strasznie mi zasmakowały takie roladki ze schabu ! Tak samo sos na bazie bulionu wołowego. Część rozpuszczonego w nim sera również daje ciekawy posmak. Musicie spróbować!
Cheddar to rodzaj angielskiego sera , który jest produkowany z krowiego mleka . Zaliczany jest on do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. Ma żółtopomarańczową barwę, ostry smak, lekko kwaskowy oraz orzechowy . Zawiera ok. 25% tłuszczu.
Składniki
- Schab bez kości 5 plastrów
- Ser Cheddar 7 plasterków
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Papryka czerwona słodka mielona do smaku
- Bulion wołowy 250ml
- Mąka 1-2 łyżki, do zaklepania
- Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (uważać, by nie podziurawić mięsa).
- Tak rozbite mięso doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz papryką.
- Na każdy kawałek mięsa położyć 1 plasterek sera i zawinąć szczelnie w roladki.
- Roladki schabowe ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem wołowym (najlepiej tak, by roladki były zalane do 3/4 ich wysokości – mają się ugotować w bulionie).
- Dwa plasterki sera Cheddar podrzeć na mniejsze kawałki i posypać je na wierzch roladek.
- Przykryć naczynie żaroodporne nakrywką i wstawić do piekarnika.
- Piec w temp. 180C przez ok. 20-30 minut.
- Po tym czasie wyjąć roladki z piekarnika. Bulion zlać do garnuszka.
- Bulion można wykorzystać do przygotowania sosu. W tym celu do kubka z niewielką ilością zimnej wody należy dodać 1-2 łyżki mąki (ilość mąki zależy od jej gatunku oraz od tego jak bardzo gęsty sos lubicie), dokładnie wymieszać. W garnuszku podgrzać bulion. Odrobinę bulionu wlać do kubka z wodą i mąką, wymieszać, a następnie całą zawartość wlać do garnuszka z gotującym się bulionem i cały czas mieszać aż sos zgęstnieje.
- Roladki wyłożyć na talerz, polać sosem. Smacznego!
- Do takich roladek polecam wszelkiego rodzaju surówki (link – surówki do obiadu ). Na zdjęciu poniżej znajdują się: Sałata z rzodkiewką i śmietaną (lub jogurtem naturalnym) oraz Surówka z marchewki i jogurtu naturalnego


Najnowsze komentarze