Rolada śmietanowa z borówkami

Rolada śmietanowa z borówkami

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Rolada śmietanowa z borówkami została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Rolada śmietanowa z borówkami

Składniki

  • Na roladę biszkoptową:
  • Jajka 4 duże lub 6 małych
  • Mąka pszenna tortowa 150g
  • Mąka ziemniaczana 50g
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Cukier 175g
  • Cukier waniliowy 1 op. (16g)
  • Woda wrzątek, 4 łyżki
  • Krem:
  • Śmietana kremówka 300ml
  • Mascarpone 250g
  • Cukier 130g (lub mniej jeśli nie lubicie mocno słodkich ciast)
  • Dodatkowo:
  • Borówki 300g

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200C. Wyłożyć blachę do pieczenia (taką umieszczoną standardowo w piekarnikach – patrz zdjęcie poniżej; moja była o wymiarach 38cm x 38cm) papierem do pieczenia.
1312379818[1]
  1. Jajka zasypać cukrem i cukrem waniliowym, wylać na cukier 4 łyżki wrzątku (by jajka pod wpływem wysokiej temperatury się nie ścięły). Ubić na piankową masę.
  2. Wymieszać ze sobą 150g mąki tortowej, 50g mąki ziemniaczanej i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Mikser włączyć na najniższe obroty i dodawać stopniowo wymieszane ze sobą mąki.
  3. Równomiernie rozsmarować ciasto na przygotowanej blaszce i piec w piekarniku przez ok. 8-10 minut do uzyskania żółtozłotego koloru (uważać, by nie przesuszyć biszkoptu w piekarniku, bo wtedy może popękać przy zwijaniu).
  4. Natychmiast wyjąć ciasto biszkoptowe na rozwinięty posypany cukrem ręcznik. Lekko namoczyć papier do pieczenia wodą i zdjąć.
  5. Luźno zwinąć ciasto z ręcznikiem w rulon i poczekać aż ostygnie (podczas rolowania nie należy mocno ugniatać ciasta, bo popęka).
  6. Mascarpone utrzeć z cukrem.
  7. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać mascarpone i mieszać łyżką.
  8. Gotowy krem rozsmarować na rozwiniętej roladzie (cześć kremu pozostawić do wysmarowania zwiniętej rolady na zewnątrz), wysypać borówki. Zwinąć delikatnie roladę, posmarować kremem, ozdobić pozostałymi borówkami. Chłodzić w lodówce ok. 2-3h. Smacznego.
20140731_190208