Rogaliki budyniowe
Rogaliki budyniowe
Rogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty klik . Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Z ciastem bardzo dobrze się „pracowało”. Mają tylko jeden mały minus 🙂 za szybko znikają. :). Te czarne kropeczki to ziarenka wanilii. 🙂
Składniki:
- Ciasto
- 220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 110 g miękkiego masła
- 95 g cukru
- 5 g cukru waniliowego domowej roboty klik
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- Do obtoczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klik
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Wyjąć i ciepłe rogaliki obtoczyć w mieszance cukru i cukru waniliowego. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.
Najnowsze komentarze