Rogaliki budyniowe

Rogaliki budyniowe

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Rogaliki budyniowe została wyłączona

Rogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty klik . Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Z ciastem bardzo dobrze się „pracowało”. Mają tylko jeden mały minus 🙂 za szybko znikają. :). Te czarne kropeczki to ziarenka wanilii. 🙂

Składniki:

  •  Ciasto
  • 220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 110 g miękkiego masła
  • 95 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego domowej roboty klik
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • Do obtoczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty klik

Przygotowanie:
 Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą i zwartą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć ciasto, odrywać po kawałku i formować małe rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12-15 minut z termoobiegiem w 180 stopniach. Wyjąć i ciepłe rogaliki obtoczyć w mieszance cukru i cukru waniliowego. Ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.