Quesadilla (tortilla) z salami i serem

Quesadilla (tortilla) z salami i serem

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Quesadilla (tortilla) z salami i serem została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Quesadilla jest to danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera.

Quesadilla (tortilla) z salami i serem to świetna przekąska na imprezę itp.

Składniki

  • Tortilla 4 placki tortilli
  • Ser żółty kilka plasterów, ok. 300g
  • Salami kilka plasterków, ok. 300g
  • Sos słodko kwaśny Thai
Quesadilla (tortilla) z salami i serem

Wykonanie:

  1. 2 placki tortilli (ten, który będzie całkiem na dole i ten, który będzie całkiem u góry) posmarować z jednej strony sosem słodko – kwaśnym. Na pierwszy placek nałożyć kilka plasterków sera, następnie kilka plasterków salami, przykryć kolejnym plackiem tortilli, znów nałożyć ser, salami itd. aż do wyczerpania składników. Na koniec przykryć wcześniej posmarowaną tortillą.
  2. Quesadillę można piec w piekarniku (w 180C przez ok. 10 minut) lub (najlepiej) na grillu elektrycznym aż ładnie się zarumieni, a ser rozpuści.
  3. Upieczone tortille pokroić na trójkąty i podawać z sosem słodko kwaśnym lub czosnkowym.
  4. Zobacz przepis na sos czosnkowy: Sos czosnkowy z ziołami
Quesadilla (tortilla) z salami i serem