Quesadilla (tortilla) z salami i serem
Quesadilla (tortilla) z salami i serem
Paulina Jarosz dnia
Quesadilla jest to danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera.
Quesadilla (tortilla) z salami i serem to świetna przekąska na imprezę itp.
Składniki
- Tortilla 4 placki tortilli
- Ser żółty kilka plasterów, ok. 300g
- Salami kilka plasterków, ok. 300g
- Sos słodko kwaśny Thai

Wykonanie:
- 2 placki tortilli (ten, który będzie całkiem na dole i ten, który będzie całkiem u góry) posmarować z jednej strony sosem słodko – kwaśnym. Na pierwszy placek nałożyć kilka plasterków sera, następnie kilka plasterków salami, przykryć kolejnym plackiem tortilli, znów nałożyć ser, salami itd. aż do wyczerpania składników. Na koniec przykryć wcześniej posmarowaną tortillą.
- Quesadillę można piec w piekarniku (w 180C przez ok. 10 minut) lub (najlepiej) na grillu elektrycznym aż ładnie się zarumieni, a ser rozpuści.
- Upieczone tortille pokroić na trójkąty i podawać z sosem słodko kwaśnym lub czosnkowym.
- Zobacz przepis na sos czosnkowy: Sos czosnkowy z ziołami

Najnowsze komentarze