Puchate naleśniki na maślance

Puchate naleśniki na maślance

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Puchate naleśniki na maślance została wyłączona

Puchate naleśniki na maślance

Paulina Jarosz dnia


Puchate naleśniki na maślance to idealny pomysł na śniadanie. Wypatrzyłam je u Ewy na jej blogu Around the flavors i troszeczkę zmodyfikowałam. Puchate placuszki z nutellą i bananami lub z dżemem wiśniowym smakują obłędnie 🙂

Składniki:

  • 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 200g)
  • 3 płaskie  łyżeczki cukru zwykłego
  • 16g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 małe jajko
DSC_0201

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem od pieczenia. Następnie dodać cukier zwykły, wanilinowy i szczyptę soli.
  2. W drugiej misce połączyć ze sobą maślankę, olej i roztrzepane jajko.
  3. Kolejno połączyć ze sobą składniki “mokre” z “suchymi”, dokładnie wymieszać do połączenia się składników (najlepiej za pomocą trzepaczki).
  4. Smażyć placuszki na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z dżemem wiśniowym lub nutellą. Smacznego!
  5. PS. Smażę placuszki na patelni do naleśników, która nie wymaga natłuszczenia. Jeśli takowej nie macie, to polecam przed smażeniem delikatnie spryskać patelnię olejem.