Ptasie mleczko (mleczna pianka) – lepsze od oryginału [PRZEPIS]

Ptasie mleczko (mleczna pianka) – lepsze od oryginału [PRZEPIS]

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Ptasie mleczko (mleczna pianka) – lepsze od oryginału [PRZEPIS] została wyłączona

Dziecinnie prosta w przygotowaniu można ją wykorzystać jako samodzielny deser jak i również świetnie nadaje się do przekładania ciast/tortów. Ptasie mleczko (mleczna pianka) - lepsze od oryginału [PRZEPIS]

Ola w kuchni szaleje: wibrują w powietrzu niesamowite zapachy, a kuchnia okraszona jest mąką. Ten tajemniczy świat możecie odwiedzić już dziś (link poniżej).

Składniki: 

  • 250 ml zimnego mleka 
  • 10 g żelatyny 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Polewa:

  • 70 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Foremka 24×16 może być odrobinę większa.

Żelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj cukier i ekstrakt. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przelej do foremki, wygładź i schowaj do lodówki.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź i polej piankę.
Przed krojeniem warto jest zanurzyć nóż w ciepłej wodzie, ułatwi ci to krojenie.