Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami
Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami
Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami
Paulina Jarosz dnia
Szybkie ciasto z brzoskwiniami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia 😉
Szklanka podana w przepisie ma pojemność 250ml.
Ciasto z brzoskwiniami przygotowałam w dwóch blaszkach o średnicy 18cm. Można je również zastąpić jedną, okrągłą blaszką o średnicy 28-32cm.
Składniki
- Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
- Olej pół szklanki
- Jajka 4 duże sztuki
- Cukier 1 szklanka
- Cukier waniliowy 16g
- Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- Olejek cytrynowy 5ml
- Brzoskwinie w syropie 1 puszka
Wykonanie:
- Za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem. Gdy kryształki cukru prawie znikną, wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Powoli, partiami dodać przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszać mikserem, do uzyskania jednolitej masy.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do ciasta. Przemieszać delikatnie łyżką.
- Blachę wysmarować tłuszczem i wylać na nią ciasto z owocami.
- Piec ciasto z brzoskwiniami w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia)
- Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Najnowsze komentarze