Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Paulina Jarosz dnia
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – idealnie nadają się na przekąskę, a nawet jako pyszny obiad 🙂 Niestety nie są one wdzięcznym modelem do zdjęć, ale mam nadzieję, że mimo wszystko się na nie skusicie 🙂
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Składniki:
- 10 bardzo dużych pieczarek
- 3 małe cebulki
- 200g mięsa mielonego wołowego
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka czerwona w proszku
- pieprz, sól
- ser żółty
- olej rzepakowy do smażenia

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Wykonanie:
- Pieczarki pozbawić trzonków. Następnie trzonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kapelusze odstawić na bok.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklij cebulę. Następnie dodać starte trzonki pieczarek i podsmażyć. Kolejno dodać mięso mielone, pieprz, sól, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać dwa rozbełtane jajka i szybko przemieszać całość na patelni. Zestawić z palnika.
- Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do wnętrza każdej pieczarki nałożyć wcześniej przygotowany farsz z mięsa mielonego. Zapiekać w temp. 180C przez ok. 20-30 minut (w zależności jak grube są kapelusze pieczarek). Następnie posypać serem i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego! 🙂
Najnowsze komentarze