Pianka wiśniowo-cytrynowa
Pianka wiśniowo-cytrynowa
On dnia
Pianka wiśniowo-cytrynowa – Pyszna pianka z mleka skondensowanego, rozpływająca się w ustach <3
Pianka wiśniowo-cytrynowa – Składniki:
- Galaretka wiśniowa – 1 opak.
- Galaretka cytrynowa – 1 opak.
- Mleko skondensowane niesłodzone – 340g
- Biała czekolada – kilka kostek
- Gorzka czekolada – kilka kostek
- Cukier waniliowy – opcjonalnie do smaku, jeśli chcecie trochę słodszy deser

Pianka wiśniowo-cytrynowa – Wykonanie:
- Galaretkę wiśniową rozpuścić w 250ml wrzątku.
- Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250ml wrzątku.
- Obie galaretki pozostawić do ostudzenia i gdy zaczną lekko tężeć dodać do każdej po 170g mleka skondensowanego i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie puszysta.
- Na dno blaszki (użyłam wysokiej, okrągłej blaszki o średnicy 18cm ) najpierw wylać masę wiśniową, a następnie delikatnie masę cytrynową. Włożyć do lodówki na kilka godzin, by pianka całkowicie stężała.
- Kilka kostek białej i gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce. Oprószyć wierzch pianki. Smacznego!
Najnowsze komentarze