Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą

Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą została wyłączona

Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą

Paulina Jarosz dnia


Alternatywa dla zwykłego schabowego w panierce 😉

Składniki

  • Schab 6 plastrów
  • Mozzarella 1 kulka
  • Czosnek zmielony, do smaku
  • Bazylia do smaku
  • Natka pietruszki do smaku
  • Oliwa z oliwek
  • Jajko 1 jajko
  • Mąka pszenna do panierki
  • Bułka tarta do panierki
Panierowany kotlet schabowy z mozzarellą

Wykonanie:

  1. Wykonać marynatę do mięsa: świeżo zmielone przyprawy dodać do kilku łyżek oliwy z oliwek, wymieszać.
  2. Rozbić cienko kotlety, zanurzyć w marynacie, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
  3. Mozzarellę pokroić na 3 plasterki.
  4. Schab wyciągnąć z marynaty, ułożyć na talerzu. Na 3 kawałki położyć po plasterku mozzarelli i przykryć drugim plastrem schabu. Przycisnąć brzegi do siebie. Otoczyć schabowe kanapki w mące, jajku, a na koniec w bułce tartej.
  5. Smażyć z dwóch stron na złocisty kolor.
  6. Podawać z ulubioną surówką i frytkami. Smacznego!