Naleśniki budyniowe
Naleśniki budyniowe
Naleśniki budyniowe
Paulina Jarosz dnia
Naleśniki budyniowe chodziły za mną już od kilku dni. Mają one nie tylko ciekawy smak, ale też cudownie roznoszący się waniliowy aromat i piękny złoty kolor! Polecam je na śniadanie, obiad, czy też kolację 🙂 Zarówno małe, jak i duże łasuchy na pewno będą zadowoleni 🙂 Z podanych proporcji wychodzi ok. 5-6 dużych naleśników.
Naleśniki budyniowe – Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + odrobina oleju do smażenia naleśników
- 400 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (2×40 g)
- 80 g mąki pszennej wrocławskiej (ok. 3 średnio czubate łyżki)
Naleśniki budyniowe – Wykonanie:
- Jajka zmiksować za pomocą miksera z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli. Następnie, dale miksując wlać mleko, 2 łyżki oleju oraz wsypać przesiany proszek budyniowy oraz mąkę pszenną wrocławską. Wszystko zmiksować do połączenia się składników (ciasto naleśnikowe będzie miało dość rzadką konsystencję).
- Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju.
- Kolejno wlać na patelnię porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i smażyć z bu stron na złoty kolor. Naleśniki można odsączyć z nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
- Naleśniki budyniowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami i bitą śmietaną, twarogiem, czy też po prostu z dżemem. Smacznego!
- Może zaciekawi Cię również przepis: Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone lub na naleśniki – przepis podstawowy (idealne na słodko i wytrawnie)
3.5 / 5 ( 338 głosów )
Najnowsze komentarze