Najlepsze ogórki kanapkowe

Najlepsze ogórki kanapkowe

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Najlepsze ogórki kanapkowe została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Najlepsze ogórki kanapkowe jakie kiedykolwiek jadłam! Stały się w tym roku hitem w naszej kuchni  jeśli chodzi o przetwory. Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki. Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 słoików po 400 ml.

Najlepsze ogórki kanapkowe – Składniki:

  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości
  • 2 szklanki wody
  • 1 i ¾ szklanki octu spirytusowego 10 %
  • 1 i ¾ szklanki cukru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli

*szklanka = 250ml

Przepyszne ogórki kanapkowe do słoika

Najlepsze ogórki kanapkowe – Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry (za pomocą krajalnicy lub ostrym nożem). Ułożyć ciasno w słoikach.
  2. W garnku zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dodać ocet i gotować całość pod przykryciem przez ok. 5 minut.  Zalać ogórki zalewą, zakręcić słoiki i wstawić je do garnka wyłożonego ściereczką. Zalać słoiki w garnku gorącą wodą, do 3/4 ich wysokości i przykryć pokrywką. Zagotować. Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut. Ogórki powinny zmienić kolor z ciemno zielonego na jasno zielony.
  3. Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka na deseczkę i przykryć je ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ogórki najlepiej smakują po miesiącu leżakowania, chociaż można się na nie skusić już po tygodniu (ale wiadomo, im bardziej się ‘przegryzą’ tym będą lepsze w smaku).