Najlepsza beza. Bezy
Najlepsza beza. Bezy
Najlepsza beza. Bezy – przepis podstawowy.
Paulina Jarosz dnia
Najlepsza beza. Bezy – przepis podstawowy – który zawsze się udaje! Bezy z tego przepisu wychodzą przepyszne i pięknie się prezentują. Nie brązowieją i pozostałą idealnie śnieżnobiałe.
Proporcje składników są tak fajnie podzielne, że obojętnie, czy będziecie robić bezy z 1 białka, a może z dwóch lub 3, to zawsze można łatwo wyliczyć ilość pozostałych składników i upiec mniejszą ilość bezików.
Polecam również przepis na: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników!
Bezy – Składniki
- 4 białka
- 240 g cukru (najlepiej drobnego cukru do wypieków)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przepis na domowe bezy z białek:
- Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce cukru, wciąż ubijając. Masa na bezę jest gotowa, gdy zrobi się błyszcząca i gładka.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i na papierze do pieczenia wyciskać bezy. Piec je w temp. 110 st, C przez ok 60-100 minut (lub dłużej – zależy od mocy piekarnika – bezy powinny być dobrze wysuszone w środku). Po upieczeniu bezy można zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, by nieco przeschły. Smacznego 🙂
UWAGA!
- Bezy można piec na dwóch blaszkach jednocześnie. Jeśli wybierzecie opcję grzania góra-dół to w połowie pieczenia należy zamienić blaszki miejscami.
- Jeśli wybierzecie opcję z termoobiegiem to nie ma potrzeby przekładania blaszek miejscami.
- Jeśli bezy w Twoim piekarniku podczas pieczenia robią się beżowe zamiast pozostać śnieżnobiałe to oznacza, że należy obniżyć temperaturę pieczenia.
Najnowsze komentarze