Murzynek z gruszkami
Murzynek z gruszkami
Paulina Jarosz dnia
Ciasto kakaowe z gruszkami i posypką czekoladową.
Blacha o średnicy 24cm.
Składniki
- Mąka pszenna tortowa 300 gram
- Proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
- Jajka 5 sztuk
- Woda 1/3 szklanki (90ml)
- Masło 100 gram
- 5 łyżek oleju
- Cukier 1,5 szklanki (około 250 gram)
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Kakao 3 pełne łyżki
- Gruszka kilka, świeże lub z kompotu (wcześniej odsączone z soku)
- Czekolada mleczna 1 sztuka, na posypkę
- Sól szczypta

Wykonanie:
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać zwykły cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Zdjąć rondelek z ognia, dodać wodę i olej, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną piankę ze szczyptą soli.
- Do ostudzonej masy z masła i cukru, dodawać stopniowo po jednym żółtku, mieszając na najniższych obrotach. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodawać stopniowo do masy z masła i żółtek. Gdy masa już będzie jednolita, dodać do niej pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę za pomocą łyżki.
- Świeże gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Jeśli używamy gruszek z kompotu, to należy je wcześniej odsączyć z nadmiaru soku (najlepiej zostawić je na sitku, by ociekły z soku).
- Formę na ciasto wysmarować masłem, posypać równomiernie kaszką manną, by ciasto nie przywierało. Przelać ciasto do formy, na wierzch poukładać gruszki. Piec ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić ciasto.
- Z mlecznej czekolady przygotować serpentynki (za pomocą nożyka do obierania warzyw) lub wiórki i posypać nimi murzynka. Smacznego!

Najnowsze komentarze