Muffinki (babeczki) z budyniem czekoladowym

Muffinki (babeczki) z budyniem czekoladowym

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Muffinki (babeczki) z budyniem czekoladowym została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Przepis na ok. 12-14 babeczek.

Składniki

  • Mąka tortowa 350g
  • Cukier ok. 150g
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Jajko 2 jajka
  • Olej 100ml
  • Mleko 600ml
  • Budyń czekoladowy 1 opakowanie
  • Cukier puder do posypania
Muffinki (babeczki) z budyniem czekoladowym

Wykonanie:

  1. 300ml mleka zagotować. Do 100ml mleka wsypać budyń oraz dodać 2 pełne łyżki cukru, dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń i mieszać, by nie powstały grudki. Gęsty budyń odstawić na bok, by nieco ostygł.
  2. Do miski wrzucić jajka, dodać 200ml mleka i 100ml oleju. Dokładnie wymieszać.
  3. Do większej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zwykły cukier i cukier waniliowy. Wymieszać, a następnie dodać ‘mokre składniki’ (jajka,mleko,olej). Chwilę mieszać składniki za pomocą łyżki (do połączenia składników).
  4. Piekarnik nagrzać do 190C.
  5. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć 2 łyżki ciasta, łyżkę budyniu i znów łyżkę ciasta.
  6. Wstawić babeczki do piekarnika i piec ok. 20minut. Po upieczeniu zostawić na chwilę w wyłączonym piekarniku. Następnie wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!