Mleczna kanapka
Mleczna kanapka
Mleczna kanapka – domowy batonik Kinder
Paulina Jarosz dnia
Mleczna kanapka to batonik, który uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli 🙂 Też należycie do grona, które kocha delektować się Mleczną Kanapką? 🙂 Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂
Kinder Mleczna Kanapka – Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 płaskie łyżki mocnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa mleczna:
- 600ml mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g masła
- 125 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody
- 100ml gorącego mleka

Kinder Mleczna Kanapka – Wykonanie:
- Jajka ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym (masa po ubiciu powinna się podwoić). Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko do innej miski, wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po jednej łyżce mąki, delikatnie mieszać łyżką, dodać kolejną łyżkę mąki, delikatnie mieszać i tak aż do wyczerpania mąki.
- Kolejno jak największą blaszkę (najlepiej tę załączoną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i równomiernie rozporwadzić po całości. Piec biszkopt w temp. 160C przez ok. 15-20 minut.
- Do garnka wlać 600ml mleka, zwykły cukier, cukier wanilinowy, miód i obie mąki przesiane przez sitko. Podczas gotowania mieszać dość często (najlepiej za pomocą trzepaczki), by nie powstały grudki. Odstawić tak przygotowaną masę budyniową do ostudzenia.
- Żelatynę zalać zimną wodą by napęczniała, a następnie rozpuścić ją w gorącym mleku.
- Ostudzoną masę budyniową zmiksować z masłem. Następnie cały czas miksując wlewać śmietankę. Na końcu powoli dolewać do masy żelatynę rozpuszczoną w mleku. Chwilę miksować. Odstawić.
- Upieczony biszkopt przeciąć wzdłuż ostrym nożem na dwa cienkie blaty.
- Masę mleczną wyłożyć na spód biszkoptu , wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. Lekko docisnąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Po schłodzeniu pociąć ciasto na prostokątne batoniki. Smacznego!
Najnowsze komentarze