Mleczna kanapka

Mleczna kanapka

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Mleczna kanapka została wyłączona

Mleczna kanapka – domowy batonik Kinder

Paulina Jarosz dnia


Mleczna kanapka to batonik, który uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli 🙂 Też należycie do grona, które kocha delektować się Mleczną Kanapką? 🙂 Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

Kinder Mleczna Kanapka – Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżki mocnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa mleczna:

  • 600ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g masła
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 100ml gorącego mleka
batonik Kinder Mleczna Kanapka

Kinder Mleczna Kanapka – Wykonanie:

  1. Jajka ubić ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym (masa po ubiciu powinna się podwoić). Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko do innej miski, wymieszać.  Następnie do masy jajecznej dodawać po jednej łyżce mąki, delikatnie mieszać łyżką, dodać kolejną łyżkę mąki, delikatnie mieszać i tak aż do wyczerpania mąki.
  2. Kolejno jak największą blaszkę (najlepiej tę załączoną do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i równomiernie rozporwadzić po całości. Piec biszkopt w temp. 160C przez ok. 15-20 minut.
  3. Do garnka wlać 600ml mleka, zwykły cukier, cukier wanilinowy, miód i obie mąki przesiane przez sitko. Podczas gotowania mieszać dość często (najlepiej za pomocą trzepaczki), by nie powstały grudki. Odstawić tak przygotowaną masę budyniową do ostudzenia.
  4. Żelatynę zalać zimną wodą by napęczniała, a następnie rozpuścić ją w gorącym mleku.
  5. Ostudzoną masę budyniową zmiksować z masłem. Następnie cały czas miksując wlewać śmietankę. Na końcu powoli dolewać do masy żelatynę rozpuszczoną w mleku. Chwilę miksować. Odstawić.
  6. Upieczony biszkopt przeciąć wzdłuż ostrym nożem na dwa cienkie blaty.
  7. Masę mleczną wyłożyć na spód biszkoptu , wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. Lekko docisnąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  8. Po schłodzeniu pociąć ciasto na prostokątne batoniki. Smacznego!