Maxi King Ciasto bez pieczenia

Maxi King Ciasto bez pieczenia

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Maxi King Ciasto bez pieczenia została wyłączona

Maxi King Ciasto bez pieczenia

Paulina Jarosz dnia



Ciasto Maxi King bez pieczenia – zauważyłam na blogu Świat Ciast i od razu wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić! Wprowadziłam kilka małych modyfikacji pod swoje kubki smakowe. Fanką tych batoników jestem od niedawna, bo jakoś wcześniej nie miałam okazji ich skosztować… lecz jak już je posmakowałam, to się w nich zakochałam na amen 🙂 Jeśli Wy również uwielbiacie batoniki Maxi King, to ciasto to zostało stworzone właśnie dla Was 🙂 Mimo, że cena tego ciasta do niskich nie należy, to warto wypróbować domowe Maxi King 😉 Poza tym jest to przepis na ciasto bez pieczenia, więc chyba dwa razy Was nakłaniać nie muszę? 🙂

Maxi King Ciasto bez pieczenia – Składniki na blachę 23 x 35 cm:

  • ok. 400 g herbatników
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej (510g)

Masa mleczna:

  • 300g masła
  • 1 szklanka zwykłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32g cukru waniliowego
  • 400-500 g mleka w proszku (w zależności jak bardzo zwarty krem chcecie osiągnąć)

Polewa:

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 140 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki

*szklanka = 250ml

Maxi King Ciasto bez pieczenia - kawałek ciasta

Maxi King Ciasto bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Oba cukry rozpuścić w zwykłym mleku. Zagotować i ostudzić.
  2. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku. Zmiksować na niskich obrotach. Masę można na chwilę odstawić do lodówki, by zgęstniała, ale lepiej rozprowadza się ją, gdy jest nieschłodzona.
  3. Połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników.
  4. Masę krówkową podgrzać, rozprowadzić ją na herbatnikach. Następnie posmarować pozostałą masą mleczną. Wyłożyć kolejną warstwę herbatników.
  5. Obie czekolady roztopić w rondelku wraz ze śmietaną kremówką. Kiedy się rozpuszczą, dodać orzeszki, wymieszać i polać wierzch ciasta.
  6. Całość schłodzić w lodówce (minimum 3 godziny). Smacznego!
  7. Zobacz również: Ciasta bez pieczenia oraz Przekąski na Sylwestra
Maxi King Ciasto bez pieczenia - przepyszne ciasto