Mango lassi

Mango lassi

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Mango lassi została wyłączona

Mango lassi to pyszny, schłodzony napój jogurtowy z mango (bez dodatku cukru) Pyszności! Polecam na upalne dni <3

Składniki: – 1 duże dojrzałe mango, – ok. 250-500 g jogurtu naturalnego do picia (ilość jogurtu zależy od słodkości mango) (np. Danone), – 1/2 szklanki mleka/wody (aby rozcieńczyć napój ew. może być kefir aby zmniejszyć słodkość mango), – szczypta przypraw korzennych: kardamon mielony, cynamon lub mieszanka przypraw do kaw i deserów (np. Kamis).
Wykonanie: Mango obieramy, wykrajamy miąższ dookoła płaskiej pestki. Następnie przekładamy owoc do blendera. Blendujemy na jednolity mus. Dodajemy jogurt+wodę/mleko/kefir. Moje mango było naprawdę słodkie, także pominęłam dodatkowe słodzenie (gdy, wasze jest mało słodkie polecam posłodzić miodem), dałam więcej jogurtu naturalnego i dodatkowo kefir. Gdy wolimy bardziej rzadsze napoje możemy rozcieńczyć wodą/mlekiem (do smaku i do odpowiedniej według nas gęstości). Na koniec dodajemy trochę przypraw (szczyptę) kardamonu, cynamonu ew. mieszanki przypraw korzennych do piernika czy mieszanki przypraw do kaw i deserów (np. Kamis). Na końcu porządnie chłodzimy ew. dodajemy kostki lodu. Smacznego 🙂

http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=https://anamarisworld.blogspot.com/2017/06/mango-lassi.html&layout=standard&show_faces=false&width=100&action=like&font=arial&colorscheme=light