Lody kiwi (jogurtowe)
Lody kiwi (jogurtowe)
Paulina Jarosz dnia
Szybkie i proste lody jogurtowe o smaku kiwi. Pamiętajcie, by do lodów kupować dojrzałe kiwi 🙂 Inaczej lody mogą wyjść gorzkie. Ilość cukru dodanego do lodów również zależy od upodobań i należy pamiętać, że masa po zamrożeniu jest mniej słodka niż przed zamrożeniem 😉
Składniki
- Kiwi 5 dużych sztuk (ok. 600g)
- Jogurt naturalny 400g
- Cukier puder 6 czubatych łyżek
Wykonanie:
- Kiwi obrać, pokroić na kawałki, zmiksować za pomocą blendera na puree. Dodać cukier i jogurt naturalny, dokładnie wymieszać lub zblendować. Ilość cukru możemy zmniejszyć lub zwiększyć w zależności jak bardzo słodkie lody chcemy uzyskać.
- Gotową masę przelać do maszyny do lodów i mieszać ok. 20-30 minut. Po tym czasie wstawić lody na kilka godzin do zamrażalnika w celu dalszego mrożenia.
- Bez maszyny: Gotową masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Po godzinie wyciągnąć lody z zamrażalnika i miksować przez chwilę, by konsystencja lodów pozostała gładka. W razie potrzeby powtórzyć czynność po kolejnej godzinie. Jeśli lody stoją długo w zamrażalniku (np. przez całą noc) warto przed podaniem wyciągnąć je 20 minut wcześniej ,by nieco odtajały i łatwiej formowało się gałki. Smacznego!
Najnowsze komentarze