Lody kajmakowe – tylko 2 składniki!

Lody kajmakowe – tylko 2 składniki!

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Lody kajmakowe – tylko 2 składniki! została wyłączona

Paulina Jarosz dnia


Szybkie i pyszne lody kajmakowe

Lody kajmakowe – tylko 2 składniki! A roboty może z 5 minut! 😉 Czyli… mega prosto i szybko – a takie przepisy chyba lubimy najbardziej, co? 🙂 Do przygotowania lodów kajmakowych według mojego przepisu nie potrzeba maszynki do lodów, wystarczy zwykły mikser ręczny, zamrażalnik do schłodzenia masy, składniki na lody z kajmakiem i oczywiście odrobina chęci i wolnego czasu.

Lody kajmakowe – Składniki:

  • 660ml śmietanki kremówki 30% lub 36% – najlepiej UHT
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej) – 510g – u mnie gostyńska – moim zdaniem najlepsza 😉 bo inne lubią robić się grudkowate i wytrącają kryształki cukru
Słodkie lody kajmakowe

Przepis na lody kajmakowe:

  1. Śmietankę kremówkę porządnie schłodzić. Następnie ubić ją na sztywno za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Gdy śmietana zacznie już sztywnieć, zmniejszyć obroty. Następnie zacząć dodawać po łyżce masy krówkowej, miksując na niskich obrotach do czasu wyczerpania masy kajmakowej i do połączenia się składników (nie dłużej!).
  2. Zmiksowaną masę przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin (u mnie mroziły się 24h, ale czasami jest potrzebny krótszy czas chłodzenia, więc np. po 12h można już sprawdzić, czy lody są OK). Lodów nie trzeba mieszać podczas chłodzenia. Podawać w wafelkach, z sosem karmelowym, orzechami, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami 🙂 Smacznego! 🙂

Może zaciekawią Cię również inne przepisy na domowe lody: