Likier kawowy

Likier kawowy

  • By @dmin
  • SERNIK
  • Możliwość komentowania Likier kawowy została wyłączona

Likier kawowy w 5 minut!

Paulina Jarosz dnia


Likier kawowy <3 Za alkoholem jakoś ogólnie nie przepadam, ale ten likier kawowy podbił moje serce 🙂 Jest pyszny i szybki w wykonaniu 🙂 Spróbujcie koniecznie! Na odstresowujący weekend jest idealny 😉

Likier kawowy – Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Cronat Gold)
  • 120ml przegotowanej, gorącej wody
  • 530g mleka skondesowanego słodzonego (1 puszka)
  • 300ml wódki (użyłam wódki Bols)

Likier kawowy – Wykonanie:

  1. Do kubeczka wsypać kawę, zalać ją gorącą wodą, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  2. Wszystkie składniki wlać do blendera, zmiksować i gotowe! 🙂 Jeśli nie macie blendera, to możecie całość wymieszać mikserem, czy też energicznie mieszając łyżką 😉
  3. Przechowywać likier w lodówce (u nas wytrwał najdłużej tydzień – nie żeby się popsuł – lecz został wypity 😉 )
  4. PS. Likier ten jest dość rzadki, więc jeśli chcemy by był bardziej gęsty, to możemy dać mniej wódki lub zagęścić go gotowym kajmakiem z puszki.
  5. Można też mleko skondensowane gotować przez ok. 1,5-2h i wtedy zmieszać z wódką, lecz wtedy czas przygotowywania likieru będzie niestety dłuższy. Likier z ugotowanym mlekiem skondensowanym również będzie miał bardziej gęstą konsystencję.