Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

  • By @dmin
  • Kuchnia
  • Możliwość komentowania Łazanki z kapustą i grzybami została wyłączona

Łazanki z kapustą i grzybami

Paulina Jarosz dnia


Łazanki z kapustą i grzybami to bardzo proste świąteczne danie, które zasmakuje chyba każdemu 🙂 Makaron łazanki możecie podawać w takiej wersji z kapustą i pieczarkami jak podałam poniżej lub użyć dwóch innych kapuścianych dodatków, na które przepisy znajdziecie tutaj: Kapusta z suszonymi grzybami wigilijna lub Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną.

Łazanki z kapustą i grzybami – Składniki:

  • ok. 200g makaronu łazanki (lub więcej – wedle upodobań)
  • 800-1000g kapusty kiszonej
  • 500g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • olej do smażenia
  • wrzątek – do duszenia kapusty
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami – Wykonanie:

  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Kapustę opłukać, pokroić na mniesze kawałki, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20minut). Odsączyć z wody.
  3. Pieczarki oczyścić  (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pieczarki, następnie dorzucić celubę pokrojoną w piórka i smażyć na złoty kolor. Następnie do usmażonej cebuli i pieczarek dodać kapustę. Wrzucić 2 liście laurowe. Wlać na patelnię ok. 100ml wody, przykryć wieczkiem i dusić kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć przykrywkę i smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem (ew. dodać odrobinę sosu sojowego).
  4. Wymieszać makaron z farszem z kapusty i pieczarek. Podawać na ciepło. Smacznego!